ΥΔΑΤΟ-ΓΡΑΦΙΕΣ

Standard

O Γιάννης Μιχαηλίδης παρουσιάζει στις Νέες Μορφές, δέκα νέα έργα του της περιόδου 2005-2007 που ο ίδιος ονομάζει «υδατο-γραφίες». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα συνολικό έργο, δέκα διαφορετικές όψεις του, με θέμα το νερό.

art2

Ανθρώπινα και φυσικά δημιουργήματα ξεβρασμένα στη στεριά, παλιά ναυπηγεία,
η διάβρωση και η φθορά που επιφέρουν στην ύλη το νερό και ο χρόνος, αποτελούν τις πηγές της προσωπικής εικονογραφίας του σε όλη την καλλιτεχνική διαδρομή του. Το θέμα του νερού έχει απασχολήσει άμεσα και έμμεσα τον Μιχαηλίδη σε μια ολόκληρη ζωγραφική πορεία, η οποία άρχισε το 1964 και κορυφώνεται τώρα, στην ενότητα αυτή.

Στα έργα που παρουσιάζονται εδώ χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά στα οποία δουλεύει πάντα -ακρυλικά χρώματα και χαρτί κολλημένο σε πανί- αλλά το ακρυλικό τώρα είναι έτσι αραιωμένο και δουλεμένο ώστε να έχει τη διαφάνεια της ακουαρέλας και ταυτόχρονα την οντότητα του λαδιού. Ο Μιχαηλίδης εγκαταλείπει εδώ τις αλλεπάλληλες και περίπλοκες επεμβάσεις του στη ζωγραφική επιφάνεια -τεχνοτροπία που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος του έργου του μέχρι σήμερα- και δημιουργεί με τον πλέον άμεσο και λιτό τρόπο τα μεγαλύτερα σε διαστάσεις έργα που έχει κάνει ποτέ.

Αν μέχρι σήμερα στη ζωγραφική του κυριαρχούσε η αφαιρετική προσέγγιση χωρίς ποτέ όμως να χάνονται τελείως τα ίχνη μιας εξωτερικής πραγματικότητας, στα δέκα έργα που παρουσιάζονται τώρα, η παράδοση του καλλιτέχνη στην αφαίρεση είναι για πρώτη φορά ολοκληρωτική. Την ίδια στιγμή, ξεκινώντας από τα δικά του βιώματα, κατορθώνει μέσα από τη μαγεία του χρώματος και των ζωγραφικών κυματισμών των δέκα αυτών υδατογραφιών να ανακαλέσει στα μάτια μας την αίσθηση τού νερού αλλά και του φωτός επάνω του, και μαζί όλες τις μνήμες που αυτά φέρουν για τον καθένα μας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε κατάλογος με κείμενα της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, του ποιητή Γιάννη Κοντού και του ζωγράφου Νίκου Χουλιαρά.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s